Welkom, hier vind je alle informatie over Maria Rustoord Ingelmunster.

Contacteer ons

Wonen

Het woon- en zorgcentrum telt op vandaag 170 kamers waar ouderen met een zorgnood kunnen wonen. Er is een beveiligde wooneenheid voor bewoners met dementie, verdeeld over twee verdiepingen en 4 leefeenheden. De niet beveiligde wooneenheden verspreiden zich over drie verdiepingen. Centraal in het woon- en zorgcentrum liggen het onthaal, de burelen, het cafetaria, de kapel en de kiné-ruimte.

Infrastructuur

De kamer
kamerElke kamer is bemeubeld en heeft internetverbinding. Er is een eigen badkamer met toilet, er is een kleine frigo aanwezig en elke bewoner heeft een eigen elektrische relaxzetel op de kamer. De bewoner mag de kamer naar eigen smaak inrichten.
Er zijn 8 tweepersoonskamers voor koppels. Alle andere kamers zijn eenpersoonskamers.

 

 

 

 

 

De leefruimtes

leefruimtePer wooneenheid zijn er 2 ruime livings (ook wel leefruimtes genoemd) en één of meerdere kleine zithoeken op de gang. In de leefruimtes kunnen mensen samen komen voor het middagmaal of voor een groepsactiviteit. Op andere momenten van de dag kan de leefruimte ook als rustige zithoek of voor een gezellig samenzijn met de familie worden gebruikt.

 

 

 

 

 

De tuin

KluysekeMaria Rustoord Ingelmunster ligt in een prachtig groen domein, dat grenst aan de beukendreef en aan de publieke tuin van het OCMW. Aan de beveiligde afdeling voor bewoners met dementie, wordt binnenkort een nieuwe, afgesloten binnentuin aangelegd. In de tuin van het woon- en zorgcentrum vind je vele rustplekjes (in zon en schaduw),  een dierenpark, een grote vijver en ’t Kluyseke. ‘t Kluyseke is een gerenoveerd hoevetje waar op vandaag vorming, vergaderingen, activiteiten- en ontmoetingsmomenten (bvb. het geheugenkoor of de koffietafels voor familieleden van mensen met dementie) doorgaan. ’t Kluyseke wordt ook verhuurd aan personeelsleden of familieleden van bewoners, voor feestjes of recepties. – Voor meer info: vraag naar Sabine Lampaert, hoofd bewonerszorg.

 

 

Verloop van de dag

De voormiddag
De bewoners staan op tussen …u en …u. Zij worden eerst gewassen of gaan eerst ontbijten. Het ontbijt kan genomen worden op de kamer of in de leefruimte, samen met medebewoners. In de voormiddag gebeurt de dagelijkse verzorging door het team van verpleeg- en zorgkundigen. Bewoners kunnen naar het kinélokaal gaan voor revalidatie, naar de kapel voor een eucharistieviering of voor wie dit nodig is, komt de logopediste langs voor therapie op de kamer.

Het middaggebeuren
Rond 10u30 is er verse soep. Om 11u30 wordt het middagmaal geserveerd. De maaltijden worden warm gehouden in speciale karren en zijn steeds individueel aangepast volgens de kauw- en slikmogelijkheden van de bewoner. Het team van de wooneenheid dient op en begeleidt de bewoners waar nodig. Na de middag kunnen de bewoners rusten op de kamer.

De namiddag
In de namiddag, van 14u tot 16u, is er mogelijkheid tot deelname aan een activiteit in de leefruimte. Er is een gevarieerd aanbod van activiteiten, afgestemd op de interesses en mogelijkheden van de bewoners van die wooneenheid. Wie liever niet deelneemt aan een groepsactiviteit, kan dit uiteraard ook aangeven.

Avondritueel
Rond 17u wordt het avondmaal opgediend. ’s Avonds is er geen groepsactiviteit meer. Tussen …u en …u gaan de meeste bewoners slapen. Wie ervoor kiest om later te gaan slapen, wordt begeleid door de medewerkers van de nachtploeg.

Medewerkers

Dagelijks staat een professioneel multidisciplinair team klaar voor de zorg voor en begeleiding van alle bewoners. De wooneenheid wordt gecoördineerd door een verpleegkundig diensthoofd, dat ook de dagelijkse overdracht en maandelijkse teamvergaderingen leidt. Per wooneenheid is er een vaste ergotherapeut en een referentiepersoon dementie.

Toekomst

De beveiligde afdeling voor bewoners met dementie zal nog een tweede verdieping krijgen. Deze kamers zijn reeds gebouwd, maar nog niet in gebruik.
Naast het huidig woonaanbod heeft Maria Rustoord Ingelmunster ook plannen voor het bouwen van 40 assistentiewoningen (zorgflats), naast de huidige serviceflats ‘De Ermitage’ van het OCMW.